Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

“Hidup Saya Kucar Kacir, Down Ketika Itu…” – Bangkit Selepas Kematian Anak, Wak Meli Tak Menyesal Berhenti Kerja

Melalui kehidupan yang tidak sempurna bukanlah pengakhiran hidup namun bagi mereka yang benar-benar tekad bermatlamat, ujian itu akan ditukar dengan kejayaan sekiranya yakin dengan aturan Ilahi.

Nama Amri Md Zain, mungkin jarang didengar tetapi jika sebut sahaja Wak Meli, penulis pasti ramai yang mengenalinya sekaligus kelibat si saudagar bantal yang memakai topeng superhero Spiderman berkain batik muncul diingatan.

Bagaimanapun disebalik wajah yang sentiasa tersenyum itu, pernahkah anda terfikir apa yang berlegar dalam kepalanya.

Mempunyai kerjaya hebat sebagai pengurus produksi di sebuah kilang satu ketika dahulu, bergajikan lebih RM10,000 tidak menjanjikan ketenangan buat bapa beranak dua ini.

Ini kerana dia terpasa meninggalkan kerjayanya demi memberi fokus kepada keluarga.

Katanya pengorbanan ketika itu diinspirasikan daripada kekuatan anaknya yang kini telah meninggal dunia tahun lalu.

“Kuatnya itu sebab anak. Arwah Aulia (anak sulung) dapat survived sehingga usia 13 bulan sedangkan doktor meramalkan dia hanya ada masa beberapa bulan sahaja selepas lahir.

“Ketika itu saya buat keputusan untuk berhenti kerja disebabkan mahu fokus dengan treatment anak. Hospital Serdang dah jadi rumah nombor satu, apabila berkerja rasa tak boleh nak fokus ingatkan anak,” katanya yang cuba menyembunyikan kesedihannya.

Bangkit kembali selepas mendapat berita kehamilan isterinya, Wak Meli mengakui kekuatan dalamannya adalah daripada semangat arwah anaknya, Aulia.

Bercerita lanjut mengenai pembabitan awal dalam perniagaan bantal, Amri berkata semuanya bertitik tolak ketika dia berkeputusan meninggalkan kerjayanya disebabkan keadaan kesihatan anak sulungnya.

Penglibatannya berlaku secara tidak sengaja selepas ditawarkan berniaga secara kecil-kecilan oleh adiknya sendiri bagi menampung pendapatan sementara.

“Tiba-tiba adik saya approach untuk jual bantal tetapi fokus saya ketika itu untuk memberi komitmen kepada kesihatan anak.

“Saya tak fikir apa ketika itu hanya anak sahaja. Jadi bila adik saya datang minta saya jual bantal, saya ikut je tetapi mengejutkan apabila saya berjaya jual 20 biji bantal. Kali pertama saya CBS pada hari Ahad, saya jual 4 biji kemudian seminggu kemudian saya jual 16 biji terus dalam masa kurang 1 jam,” ujarnya.

Amri bersama Allahyarham Aulia yang menjadi ‘Big Why’ untuk terus mengejar matlamat dan impianya dalam hidup.

Melihat kepada potensi jualan yang memberangsangkan, Amri berkata dia kemudiaannya bertindak mendaftar sebagai reseller DAG bermodalkan hasil jualan bantal sebelum ini.

Katanya keyakinan terhadap perniagaan bantal ini semakin membuak-buak apabila berjaya bergelar Premium Reseller dalam masa sebulan sahaja.

“Lepas jual kali kedua itu saya betul-betul yakin, selepas jadi reseller, saya restock empat kali seminggu dan saya naik jadi PR kurang sebulan dan berjaya jual 300 biji bantal.

“Selepas itu jadi Master Leader seteah tiga bulan kemudian,” katanya ketika ditemui di ibu pejabat DAG.

“Tabah, struggle dan pengorbanan” – itu yang boleh disimpulkan selepas mendengar setiap bait penceritaannya kepada penulis baru-baru ini.

Dalam rancak berbisnes, ujian sekali lagi datang menimpa apabila doktor memaklumkan anaknya tidak mampu diselamatkan dan terpaksa membuang bantuan pernafasan.

Ketika itu katanya dia belum bersedia melepaskan zuriatnya tetapi terpaksa berbuat demikian.

Bermula saat itu, Amri mengakui hidupnya terasa kosong dan matlamat yang dikejar sebelum ini seperting hilang sekelip mata.

“Perjalanan ketika anak saya masih ada Alhamdulillah berjalan lancar sehinggalah anak saya meninggal dunia pada Januari 2019.

“Ketika itu hidup saya kucar kacir, saya down dari Januari hingga April. Tak boleh nak buat apa-apa pun duduk rumah sahaja, bisnes tak selaju seperti ketika dia masih ada,” katanya mengimbas kembali episod sedih dalam hidupnya.

 

Bangkit semula selepas kematian Aulia

Selama hampir empat bulan berputus asa, dia akhirnya mendapat berita mengejutkan yang menjadi titik tolak kebangkitannya.

Berita kehamilan isterinya selepas empat bulan anak sulungnya meninggal dunia menyebabkan Amri tersentak dengan aturan ilahi.

“Bulan April tu saya jumpa Tuan Das ketika kelas dan beliau minta saya bangkit dan susun balik setiap apa yang hilang sebelum ini. Sejak itu saya bangun dan buat rancangan strategi marketing.

“Tanpa dirancang, anak kedua saya lahir setahun selepas Aulia meninggal, pada tarikh yang sama iaitu pada 2 Januari 2020,” katanya.

Bersahabat baik dengan Pak Maon dan merancang untuk menubuhkan Mini Hq DAG di Shah Alam tidak lama lagi.

Mengambil serius kata-kata nasihat Tuan Das, Amri berkata dia selepas itu kembali bersemangat dan fokus kepada perniagaan bantal.

Ujarnya selepas kebangkitannya pada tahun lalu, dia kini boleh membuat jualan secara purata sebanyak RM15,000 dan pernah mencapai RM29,000 sebulan.

Katanya sehingga kini dia masih mengekalkan momentum secara sepenuh masa sebagai penjual bantal malah mampu mencapai keuntungan bersih sebanyak RM7000 sebulan. Wow!

“Saya cakap dgn Tuan Das, saya tak rasa macam berhenti kerja. Bezanya cuma masa saya lebih fleksibel dan boleh urus masa dengan baik, sebelum ini pegi pagi balik malam sekarang saya lebih teratur. Gaji pula boleh capai RM7000.. itu lebih dari apa yang saya jangka,” ujar anak jati Kuala Pilah ini.

Masih memegang rekod jualan peribadi sebanyak 80 biji sehari secara CBS, Amri berkata dia kini meletakkan paltform online dan offline secara seimbang bagi memenuhi permintaan bantal secara online.

Katanya bermula ketika PKP beberapa bulan lalu, dia mula aktif menggunakan platform online seperti Instagram dan Facebook bangi menampung keperluan jualan bagi pelanggan yang pelbagai.

Mendapat perhatian media selepas strategi pemasaran Wak Meli berkain batik viral baru-baru ini.

Susulan itu dia hanya menjalankan CBS pada hujung minggu sahaja di Kota Kemuning bersama team dan sahabatnya, ML Pak Maon.

Untuk rekod, Amri kini bersama-sama tiga lagi ML iaitu Pak Maon, Roslina Gharak dan Nurain Wahid sedang merancang untuk membuka sebuah premis bantal berkonsepkan mini DAG di Shah Alam.

Operasi berkonsepkan pengurusan, jualan dan operasi dijangka bermula pada tahun hadapan sebagai dan memfokuskan ‘recruit’ ejen sebagai tunjang utama operasi bisnes berkenaan.

“Sekarang ni saya dah ada team avengers spaither. Kami akan buat training team, delivery tetapi masih dalam circle DAG. Insyaallah tahun ini dan Tuan Das dah bersetuju, apa-apa hal kami akan rujuk tuan terlebih dahulu, sebelum buat apa-apa keputusan,” katanya.

 

Baca: Lupakan Soal Sales, Pak Maon Kaut Untung Bersih RM5000 Sebulan Hasil Bantal

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Hashtag : #bantalhotel #bantaldag #dasabdulglobal #usahawandag #bestpillow #kisahssahwanDAG #dag ##kerjayanDAG #tipsUsahawanDAG #Insomnia #tipspenjagaanBANTAL #kesihatanTIDUR #bantal #pillow

Share this post with your friends

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Sila masukan Alamat Emel anda serta nama anda untuk kami info Blog kami terkini di emel anda.

Produk

Reseller

Hubungi

2019 © Das Abdul Global Sdn. Bhd. All Rights Reserved