Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

JANGAN SAYANG BANTAL! GANTI BARU BILA TIBA MASA

Bantal yang digunakan setiap hari haruslah bersih, bebas daripada kotoran agar dapat memberi keselesaan pada bahagian kepala dan leher.

 

Bantal merupakan keperluan penting untuk mendapatkan tidur yang lebih bermutu setelah sehari penat bekerja atau beriadah.

 

Menukar bantal secara berkala adalah rutin yang sangat penting. Ia dapat membantu mencegah bakteria dan kuman dari terus menyerap dan membiak.

 

Demi kebersihan dan keselesaan, anda digalakkan supaya menukar bantal setiap dua hingga tiga tahun. Pada masa yang sama, bantal juga harus dibersihkan atau dicuci dari masa ke semasa. Ini juga akan membantu memanjangkan lagi jangka hayat bantal.

Namun tidak ramai yang akan mencucinya dan akan terus menggunakannya, dengan hanya setakat menukar sarung bantal sahaja. Mungkin dek sudah terlalu serasi dan sebati dengan bau bantal kesayangan, mereka tidak terfikir untuk beli yang baru.

 

Menurut kajian, menggantikan bantal baru harus dijadikan satu rutin demi menjaga kebersihan. Kotoran yang ada pada bantal tidak dapat dilihat sehinggalah sarung bantal ditanggalkan. Walaupun sarung bantalnya baru dan coraknya cantik, bantal di dalamnya tetap kotor dan berkuman jika tidak digantikan bila sudah tiba masanya.

 

Tidak kira jenama atau harga, setiap bantal tidak dapat bertahan buat selama-lamanya. Lambat laun, bantal yang dibeli ratusan dolar juga akan berbau, kotor dan menjadi tempat bakteria dan kuman membiak. Bantal yang sudah lama digunakan boleh menjejas tidur anda tanpa diketahui dan menjadi punca leher atau bahu kerap berasa kejang dan sakit bila bangun tidur.

KEBERSIHAN & ALAHAN

 

Tempat tidur merupakan persekitaran yang memudahkan kuman dan bakteria membiak dan melekat dan ia akan memakan sel-sel kulit mati kita, terutama pada ruang panas dan lembap.

 

Kuman-kuman ini juga boleh membuat mata dan hidung berair selain membuat anda bersin. Ia mudah menjejas golongan yang sensitif kepada alahan. Jika tidak menanganinya, lama-kelamaan gejala tersebut akan menjadi lebih buruk dan menjejas mutu tidur dan kesihatan diri.

 

Bayangkan anda menggunakan bantal yang sudah bertahun-tahun lamanya. Pasti bau badan akan melekat pada bantal anda. Dari peluh, rambut hinggalah air liur, minyak dari badan dan sel-sel kulit mati semuanya akan diserap oleh bantal kegemaran anda.

 

Berdasarkan satu kajian oleh para penyelidik di Universiti Manchester, mereka menemui 16 jenis cendawan pada satu bantal apabila ia tidak ditukar buat masa yang sangat panjang.

 

Bukan saja ia menjadi tempat bakteria berkumpul tapi pelbagai mikro organisme lain juga boleh membiak di dalam bantal yang kotor itu.

 

Jadi, jangan terlalu ‘sayang-sayang’ dengan bantal empuk yang sudah berusia hampir sedekad itu. Bila sudah tiba masa untuk ditukar dengan yang baru, usah berfikir dua atau tiga kali. Tukar sahaja untuk kesihatan kita.


Nak tukar bantal lama dengan bantal baru DAG?
Jom tukar sekarang sehingga 11 Mei 2022.

Info lanjut https://wasap.my/+60199000815/[B]TukarBantal

JANGAN SAYANG BANTAL! GANTI BARU BILA TIBA MASA

Promosi Terkini !!

Apa Pendapat Anda? Sila tinggalkan komen di bawah ini

Facebook Comments

Hashtag : #TidurNyenyak #deepsleep #pakartidur #tidur #dasabdulglobal #bantalhotel #bantaldag #usahawandag #dag #dagpillow #dropshipdag #zeromodal #teamdag #hotel7bintang #mudahnyaberniagabersamaDAG #DAGbringComfortHome #bantalhotel #bantaldag #dasabdulglobal #usahawandag #bestpillow #kisahssahwanDAG #dag ##kerjayanDAG #tipsUsahawanDAG #Insomnia #tipspenjagaanBANTAL #kesihatanTIDUR #bantal #pillow

Share this post with your friends

Keluarga Malaysia Bawa Semangat Bersatu

Menjelang sambutan hari kemerdekaan atau hari kebangsaan Malaysia, antara perkara utama yang menjadi perhatian seluruh rakyat Malaysia pastinya tertumpu kepada reka bentuk logo dan juga

Jimat RM30 Sehingga 31 Ogos Ini

Berbaki 10 hari lagi sebelum peluang untuk anda mendapatkan tuala dengan harga diskaun berakhir. Penjimatan sehingga RM30 bagi setiap dua helai tuala dengan keupayaan serapan

Penat Jalan, Singgah Lepak Di Booth DAG

Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA) 2022 mula membuka tirai bermula 4 Ogos lalu menerima sambutan yang amat menggalakkan. Pameran dwitahunan yang kali terakhir