Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Isteri Anda Hamil? Ini Info Wajib Yang Suami Kena Tahu

Wanita mengandung biasanya akan mempunyai masalah tidak selesa dengan badan mereka akibat daripada perubahan fizikal dan hormon.

Kebanyakkan wanita hamil akan mengalami alahan pada awal kehamilan seterusnya lenguh-lenguh badan selepas kandungan memasuki usia lapan minggu.

Disebabkan itu, suami dan orang sekeliling harus peka dengan perubahan emosi ibu hamil terutamanya bagi wanita yang pertama kali mengandung.

Sebagai suami, ini lima info yang korang perlu tahu mengenai ibu hamil. Bagaimanapun, korang perlu ingat tak semua ibu hamil akan melalui masalah yang sama, ia bergantung kepada penerimaan badan terhadap perubahan hormon.  Alah biasalah, pembawakan budak kan..

 

1. Rehat

Tidur adalah waktu rehat yang paling utama bagi wanita hamil. Ia merupakan waktu di mana otak kita berehat dan memberi peluang kepada anggota badan bekerja keras.

Tidur juga membuatkan sistem imun tubuh si ibu lebih baik dan mampu menghalang pelbagai jenis penyakit.

Untuk mendapatkan tidur yang berkualiti, si ibu perlu tidur sekurang-kurangnya 7 jam dalam sehari.

2. Mood

“Mood kelaut” itu biasa. Perubahan hormon dan perkembangan tumbesaran bayi dalam rahim membuatkan si ibu cepat letih.

Ia juga mungkin disebabkan tekanan fizikal, perubahan metabolisme dan hormon estrogen dan progesteron dalam badan si ibu.

Jadi korang para suami kena banyak bersabar dan jangan cepat sentap dengan isteri.

 

3. Kerap membuang air kecil

Ketika mengandung, rahim akan mula mengembang disebabkan saiz bayi yang semakin membesar. Perubahan ini secara tidak langsung akan menambah tekanan pada pundi kencing dan membuatkan si ibu kerap terasa nak membuang air kecil.

Perkara ini kerap terjadi pada trimester kedua dan ketiga.

 

4. Selera makan yang bertambah

Mengidam tu tak salah. Kebiasaannya fasa mengidam ini bermula apabila bayi mula membesar dan memerlukan vitamin yang lebih banyak untuk tumbesaran perkembangannya.

Kajian menunjukkan keinginan ini didorong oleh kekurangan zat yang diperlukan badan.

Tambahan pula, ibu mengandung juga disarankan untuk menaiikan berat badan selaras dengan perkembangan usia bayi dalam rahim.

 

5. Posisi tidur

Ibu hamil yang mula menjengah ke trimester kedua dan ketiga, badan mula rasa tidak selesa di bahagian belakang dan perut.

Tidur mengiring ke kiri akan membolehkan aliran darah lancar meningkatkan fungsi ginjal.

H- Classic keluaran DAG merupakan bantal yang sesuai untuk keselesaan ibu hamil. Lebih bersifat gebu dan lembut sangat sesuai untuk tekstur kepala dan bahu. Ketinggiannya yang sederhana juga mampu memberi kesan keanjalan kepada si ibu terutamanya apabila tidur mengiring.

Selain itu H- Classic juga bersifat anti-alergik dimana keutamaan si ibu untuk menjaga kebersihan dan kesihatan diri dan bayi dalam kandungan.

Jadi untuk para suami yang sayangkan isteri korang, boleh dapatkan bantar H- Classic DAG!

 

 

-ends

Isteri Anda Hamil? Ini Info Wajib Yang Suami Kena Tahu

Promosi Terkini !!

Apa Pendapat Anda? Sila tinggalkan komen di bawah ini

Facebook Comments

Hashtag : #TidurNyenyak #deepsleep #pakartidur #tidur #dasabdulglobal #bantalhotel #bantaldag #usahawandag #dag #dagpillow #dropshipdag #zeromodal #teamdag #hotel7bintang #mudahnyaberniagabersamaDAG #DAGbringComfortHome #bantalhotel #bantaldag #dasabdulglobal #usahawandag #bestpillow #kisahssahwanDAG #dag ##kerjayanDAG #tipsUsahawanDAG #Insomnia #tipspenjagaanBANTAL #kesihatanTIDUR #bantal #pillow

Share this post with your friends

Keluarga Malaysia Bawa Semangat Bersatu

Menjelang sambutan hari kemerdekaan atau hari kebangsaan Malaysia, antara perkara utama yang menjadi perhatian seluruh rakyat Malaysia pastinya tertumpu kepada reka bentuk logo dan juga

Jimat RM30 Sehingga 31 Ogos Ini

Berbaki 10 hari lagi sebelum peluang untuk anda mendapatkan tuala dengan harga diskaun berakhir. Penjimatan sehingga RM30 bagi setiap dua helai tuala dengan keupayaan serapan

Penat Jalan, Singgah Lepak Di Booth DAG

Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA) 2022 mula membuka tirai bermula 4 Ogos lalu menerima sambutan yang amat menggalakkan. Pameran dwitahunan yang kali terakhir