Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Awas Makan Terlalu Banyak Daging

Raya Aidiladha biasanya dikaitkan dengan banyak makanan yang berasaskan daging.

Sup tulang, singgang daging, daging goreng, daging bakal dan pelbagai jenis menu disediakan sepanjang musim raya korban.

Tapi awas, jika berlebihan ia boleh memudaratkan kesihatan anda.

Kadar Kolesterol Naik

Daging mengandungi banyak lemak yang dapat meningkatkan kadar kolesterol dalam tubuh. Jika kolesterol naik maka ini boleh menyebabkan pelbagai penyakit antaranya darah tinggi, jantung dan strok.

Dehidrasi

Bahaya terlalu banyak makan daging salah satunya adalah dehidrasi. Daging juga mengandung banyak protein, tetapi jika anda mengambil terlalu banyak daging yang mengandung protein boleh menyebabkan penyakit buah pinggang.

Ini kerana protein yang berlebihan dalam tubuh menyebabkan ginjal atau buah pinggang memproses banyak urin yang pekat sekali gus menyebabkan anda kekurangan air dalam badan.

Metabolisme Tubuh Terganggu & Sembelit

Terlalu banyak makan daging boleh meningkatkan risiko metabolisme terhadap tubuh. Itu karena daging mengandungi banyak lemak daripada serat melambatkan proses pencernaan makanan.

Pastikan anda banyak mengambil makanan berserat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran untuk memastikan proses pencernaan berjalan lancar dan mengelakkan daripada sembelit.

Meningkatkan Risiko Sakit Kepala

Selain sembelit, pengambilan daging yang banyak akan menyebabkan migrain dan risiko sakit kepala.

 

Lanjutan daripada promosi Syawal baru-baru ini, DAG menawarkan promosi dengan pembelian combo (2 biji H-Class Pro) hanya berharga RM90 sahaja berbanding harga asal iaitu RM106.

Bukan itu sahaja promosi kali ini juga menawarkan penjimatan hebat dengan combo empat biji H-Class Pro dengan harga RM152 sahaja!

Hubungi usahawan DAG yang terdekat dengan anda untuk pembelian atau terus ke hotline DAG.

Alami tidur yang nyenyak seperti di hotel 7 bintang!

Awas Makan Terlalu Banyak Daging

Promosi Terkini !!

Apa Pendapat Anda? Sila tinggalkan komen di bawah ini

Facebook Comments

Hashtag : #TidurNyenyak #deepsleep #pakartidur #tidur #dasabdulglobal #bantalhotel #bantaldag #usahawandag #dag #dagpillow #dropshipdag #zeromodal #teamdag #hotel7bintang #mudahnyaberniagabersamaDAG #DAGbringComfortHome #bantalhotel #bantaldag #dasabdulglobal #usahawandag #bestpillow #kisahssahwanDAG #dag ##kerjayanDAG #tipsUsahawanDAG #Insomnia #tipspenjagaanBANTAL #kesihatanTIDUR #bantal #pillow

Share this post with your friends

Keluarga Malaysia Bawa Semangat Bersatu

Menjelang sambutan hari kemerdekaan atau hari kebangsaan Malaysia, antara perkara utama yang menjadi perhatian seluruh rakyat Malaysia pastinya tertumpu kepada reka bentuk logo dan juga

Jimat RM30 Sehingga 31 Ogos Ini

Berbaki 10 hari lagi sebelum peluang untuk anda mendapatkan tuala dengan harga diskaun berakhir. Penjimatan sehingga RM30 bagi setiap dua helai tuala dengan keupayaan serapan

Penat Jalan, Singgah Lepak Di Booth DAG

Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA) 2022 mula membuka tirai bermula 4 Ogos lalu menerima sambutan yang amat menggalakkan. Pameran dwitahunan yang kali terakhir