Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Berapa Jam Yang Diperlukan Anda Untuk Tidur Setiap Hari?

Tidur? Kenapa dengan tidur?

Tahukah anda manusia menggunakan satu pertiga daripada hidup untuk tidur.

Tetapi persoalannya berapakah jam yang manusia perlukan untuk tidur setiap hari?

Pernahkah anda tertanya-tanya mengapa anda berasa seperti tidak cukup segar atau masih lagi mengantuk walaupun ada tidak melakukan apa-apa sedangkan anda telah tidur lebih 8 jam?

Atau mungkin anda pernah berasa tubuh berat atau letih sepanjang hari meskipun telah mendapat tidur yang cukup?

Ia mungkin bermaksud anda tidak cukup tidur atau secara khususnya, tidur yang berkualiti.

Jumlah jam tidur yang diperlukan oleh seseorang bergantung kepada kumpulan umur. Secara am, ia disyorkan orang dewasa mendapatkan 7–8 jam tidur setiap malam, memetik laporan My Health My Life.

Kajian menunjukkan bahawa kebanyakan dewasa di Malaysia hanya mendapat 6.4 jam tidur secara purata.

Ini biasanya berpunca daripada gangguan yang menyebabkan tidak cukup tidur antaranya komitmen peribadi dan kerja, telefon bimbit dan internet.

Jika dihitung, sekiranya anda mula tidur pada jam 10 malam dan bangun pada jam 6 pagi tanpa gangguan, anda sebenarnya telah mendapat tidur yang berkualiti!

Tetapi sekiranya anda terdedah kepada gangguan seperti yang dinyatakan dan tidur pada jam 12 tengah malam, anda sebenarnya berada dalam masalah.

8 jam – 6.4 jam = 1.6 jam

Ini bermaksud anda kekurangan 1.6 jam tidur setiap malam. Apabila jangka masa kekurangan tidur ini bertambah, seseorang akan kekurangan tidur sebanyak 11.2 jam seminggu.

Kekurangan tidur untuk jangka masa panjang adalah buruk untuk kesihatan anda!

Jumlah tidur yang disyorkan berdasarkan kumpulan umur:

Bayi baru lahir: 16–18 jam/hari
Kanak-kanak tadika: 11–12 jam/hari
Kanak-kanak sekolah: Sekurang-kurangnya 10 jam/hari
Remaja: 9–10 jam/hari
Dewasa: 7–8 jam/hari

Tidur awal dan bangun awal membuatkan anda sihat dan bertenaga! Dengan tidur yang mencukupi, anda akan mendapati bahawa anda lebih gembira dan produktif pada hari berikutnya.

Untuk mendapatkan tidur yang berkualiti, anda juga disarankan untuk menggunakan produk tidur seperti bantal DAG.

Bergantung kepada keselesaan anda, bantal DAG dihasilkan berbeza mengikut pilihan dan keselesaan tidur rakyat Malaysia bagi mendapatkan tidur yang betul.

Berapa Jam Yang Diperlukan Anda Untuk Tidur Setiap Hari?

Promosi Terkini !!

Apa Pendapat Anda? Sila tinggalkan komen di bawah ini

Facebook Comments

Hashtag : #TidurNyenyak #deepsleep #pakartidur #tidur #dasabdulglobal #bantalhotel #bantaldag #usahawandag #dag #dagpillow #dropshipdag #zeromodal #teamdag #hotel7bintang #mudahnyaberniagabersamaDAG #DAGbringComfortHome #bantalhotel #bantaldag #dasabdulglobal #usahawandag #bestpillow #kisahssahwanDAG #dag ##kerjayanDAG #tipsUsahawanDAG #Insomnia #tipspenjagaanBANTAL #kesihatanTIDUR #bantal #pillow

Share this post with your friends

Keluarga Malaysia Bawa Semangat Bersatu

Menjelang sambutan hari kemerdekaan atau hari kebangsaan Malaysia, antara perkara utama yang menjadi perhatian seluruh rakyat Malaysia pastinya tertumpu kepada reka bentuk logo dan juga

Jimat RM30 Sehingga 31 Ogos Ini

Berbaki 10 hari lagi sebelum peluang untuk anda mendapatkan tuala dengan harga diskaun berakhir. Penjimatan sehingga RM30 bagi setiap dua helai tuala dengan keupayaan serapan

Penat Jalan, Singgah Lepak Di Booth DAG

Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA) 2022 mula membuka tirai bermula 4 Ogos lalu menerima sambutan yang amat menggalakkan. Pameran dwitahunan yang kali terakhir