Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Tips Memakai Sarung Bantal

Tips Memakai Sarung Bantal


Selepas hari yang memenatkan di tempat kerja, mesti kita tidak boleh menunggu untuk ke tempat tidur. Melakukan rutin kecantikan pada waktu malam membantu kita tidur nyenyak dalam masa 10 minit, tetapi baru-baru ini kita menghadapi isu penjagaan kulit yang semakin tidak mendapat perhatian daripada diri kita sendiri.

Bangun keesokan harinya mesti akan ada jerawat yang datang entah dari mana. Jika kita mencuci muka kita sebelum tidur, jerawat yang hadir mesti berpunca dari sarung bantal kita , bukan?

Sarung bantal boleh menempatkan kotoran dan minyak.

Selain punca-punca biasa yang memindahkan kotoran dan minyak pada kulit anda, sarung bantal juga boleh menjadi punca tumbuhnya jerawat mechanica, menurut kata Dr. David E. Bank, pengarah dan pengasas Pusat Dermatologi, Cosmetic & Laser Surgery.

“Jerawat Mechanica adalah jenis jerawat yang terhasil daripada bahan atau objek yang menyentuh muka anda. Apabila sarung bantal anda tidak dibasuh atau ditukar dengan kerap, satu kumpulan kotoran dan minyak daripada persekitaran , kulit dan juga dari rambut yang menyentuh bantal itu akan dipindahkan serta merta ke kulit anda. Ini boleh membuatkan liang pada kulit anda dan menyebabkan jerawat. ”

Tidak kira bahan sarung bantal anda diperbuat daripada apa, tetapi apa yang berada diatasnya.

Walaupun beberapa artikel mengatakan sarung bantal yang boleh menyebabkan jerawat, Dr. Bank percaya ini tidak semestinya betul. Beliau menjelaskan, “Tidak kira apa bahan sarung bantal anda, jika tidak ditukar dengan kerap, maka ia boleh menyebabkan lebih banyak kotoran dan peluh. Jika anda mempunyai mana-mana produk tebal pada rambut anda apabila anda tidur, minyak dari rambut anda akan berpindah di atas permukaan sarung bantal anda dan boleh berpindah ke muka anda. Walau bagaimanapun, ini berlaku disebabkan sarung bantal anda daripada kapas, sutera atau satin. ”

Sarung bantal yang sebenar adalah diperbuat daripada bahan beyond, Clark memberi amaran kepada kita bahawa terdapat juga bahan kimia yang digunakan semasa proses pembuatan untuk peluntur atau sarung bantal warna. Ini tidak bagus juga kepada sesiapa yang mempunyai kulit sensitif dan berjerawat.

Kulit setiap orang tidak sama yang menyebabkan jerawat berpunca dari sarung bantal.

“Tidak semua orang yang tidak menggunakan sarung bantal,” kata Ellen Clark, pengasas dan presiden Kawalan Pembetulan Skincare Systems. “Tetapi jika anda terdedah kepada jerawat, sama ada ia adalah kerana hormon, genetik atau tekanan, [sarung bantal] boleh memburukkan lagi keadaan ialah benda halus dan menyebabkan mikro-kerengsaan.”

Tetapi, anda boleh mengambil langkah-langkah pencegahan berikut.

  1. Basuh muka anda setiap malam. Sudah jelas, tetapi ini akan membantu untuk mencegah kotoran dan solekansebelum anda masuk tidur. Pastikan anda berunding dengan pakar dermatologi yang pertama bagi mereka untuk menilai kulit anda dan mengesyorkan rawatan pembersihan terbaik.
  2. Tidur di atas bantal yang diperbuat daripada fabrik semula jadi. Bahan-bahan ini menyebabkan diri mereka bernafas dengan lebih baik dan dapat mengurangkan pemindahan minyak. Jika anda menggunakan ubat jerawat yang mengandungi benzoyl peroksida atau retinol, produk-produk ini boleh berpindah ke sarung bantal anda. Jadi pastikan fabrik anda adalah putih kerana rawatan topikal akan menlunturkan pakaian seperti itu dan menghubungkan dengan fabrik.
  3. Cuci sarung bantal anda setiap dua hingga tiga hari. Ini memastikan anda tidak berbaring di atas bantal yang dipenuhi kotoran dan minyak. Dr. Bank mengingatkan bahawa cecair pelembut kain dan pengering cadar dapat meninggalkan sisa berlilin yang menyebabkan liang tersumbat. Elakkan daripada menggunakan pelembut kain pada sarung bantal anda. Dalam kes ini, bahan yang melembutkan sarung bantal anda yang menjadi masalah kepada kulit berjerawat.

Tips Memakai Sarung Bantal

Promosi Terkini !!

Apa Pendapat Anda? Sila tinggalkan komen di bawah ini

Facebook Comments

Hashtag : #TidurNyenyak #deepsleep #pakartidur #tidur #dasabdulglobal #bantalhotel #bantaldag #usahawandag #dag #dagpillow #dropshipdag #zeromodal #teamdag #hotel7bintang #mudahnyaberniagabersamaDAG #DAGbringComfortHome #bantalhotel #bantaldag #dasabdulglobal #usahawandag #bestpillow #kisahssahwanDAG #dag ##kerjayanDAG #tipsUsahawanDAG #Insomnia #tipspenjagaanBANTAL #kesihatanTIDUR #bantal #pillow

Share this post with your friends

Keluarga Malaysia Bawa Semangat Bersatu

Menjelang sambutan hari kemerdekaan atau hari kebangsaan Malaysia, antara perkara utama yang menjadi perhatian seluruh rakyat Malaysia pastinya tertumpu kepada reka bentuk logo dan juga

Jimat RM30 Sehingga 31 Ogos Ini

Berbaki 10 hari lagi sebelum peluang untuk anda mendapatkan tuala dengan harga diskaun berakhir. Penjimatan sehingga RM30 bagi setiap dua helai tuala dengan keupayaan serapan

Penat Jalan, Singgah Lepak Di Booth DAG

Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA) 2022 mula membuka tirai bermula 4 Ogos lalu menerima sambutan yang amat menggalakkan. Pameran dwitahunan yang kali terakhir