Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

TIDUR YANG CUKUP DAN KESIHATAN YANG BAIK BOLEH MEMBUATKAN KITA TAMPIL MENARIK

Anda sedang relax di sofa rumah sambil scroll feed Instagram dan anda berasa buntu kerana majlis makan malam yang besar-besaran pun tinggal dalam beberapa hari je lagi. Semestinya, anda ingin menjadi ‘WOW!’ dan mendapat pujian ramai tetapi anda tidak mempunyai sebarang idea. Lagi lagi apabila GALA DINNER DAG pun tinggal lagi 2 hari. Walaupun pakaian untuk malam itu sudah siap digosok dan digantung rapi, anda masih resah.

 

Siapa je taknak tampil kemas, bergaya dan menarik pada majlis dimana semua akan mengenakan pakaian yang cantik sekali. Pakaian bukan sahaja faktor yang besar untuk menampil bergaya, kesihatan fizikal dan rupa wajah kita juga memain peranan besar untuk malam itu.

 

TIDUR YANG CUKUP BOLEH MENJADIKAN KITA LEBIH CANTIK

 

Ramai yang tidak menganggap hal ini penting. Bagi mereka, tidur tidak menjamin untuk bergaya pada apa-apa jenis majlis. Anda seorang yang busy kerana anda sibuk membina kerjaya anda dan terlalu mementingkan kerja daripada rehat yang secukupnya. Kenapa kita kena mempunyai tidur yang cukup? Ini akan memberi kesan bukan sahaja pada keadaan mental, namun untuk rupa dan kulit anda juga. Dengan rehat dan tidur yang cukup, ia dapat membaikpulih kesihatan anda, dan membuatkan anda lebih cergas walaupun tidak bersukan. Paling ramai tidak tahu juga, ia membuatkan kulit kita menjadi lebih baik.

 

Walaupun anda mempunyai rutin penjagaan muka yang baik dan produk yang mahal, kulit anda tidak akan menjadi baik jika anda tidak mempunyai tidur yang cukup. Otot anda juga mempunyai kesukaran untuk dibina semula membuatkan ia mendorong ke kenaikan berat badan. Dengan ini, ia juga memberi effect kepada rupa wajah anda untuk menjadi letih dan kurang menarik.

 

Apabila anda mempunyai tidur yang secukupnya, ia akan membuatkan anda jauh lebih segar pada keesokan harinya jadi, anda pun akan menjadi lebih lebih menarik dan anda akan nampak lebih muda. Awet muda gitu. Tahukah anda bahawa tidur yang cukup boleh mengurangkan kedutan (wrinkles)  di muka? Ketika tidur, tisu kulit anda meningkatkan pengeluaran sel dan pemecahan protein dengan lebih perlahan. Ini dapat membantu dengan pembaikan kerosakan pada kulit anda, termasuk dari kesan tekanan (stress) dan sinaran ultraviolet yang boleh menjadikan anda kelihatan lebih berumur.

 

Senang cerita, apabila anda tidak mempunyai tidur yang cukup, anda akan kelihatan kurang menarik. Jadi, bagaimana cara untuk kita mempunyai rutin tidur yang bagus?

 

  • Anda kena paksa dan bertekad untuk tidur secukupnya. Saya dulu juga mempunyai masalah ‘isomnia’ iaitu kesukaran untuk tidur jadi saya mencuba segala tips dan cara yang ada supaya dapat improve rutin tidur saya. Walaupun anda mempunyai kehidupan yang sibuk, anda kena sekurang-kurang memberi ruang untuk mempunyai tidur yang cukup. Pratice makes perfect.

 

  • Sometimes, badan anda berasa letih dan penat namun anda masih tidak boleh tidur. Kadang-kadang anda mengambil masa 1-2 jam baru boleh terlelap. Jadi kenapa perkara sebegini boleh jadi? Mungkin masalah ini timbul dari masalah keselesaan bantal dan tilam anda? Mana taknya anda tidak boleh tidur, bantal pun dah guna semenjak anda masih sekolah menengah lagi. Saya tahu beli bantal agak melecehkan kerana siapa sahaja ada masa untuk membeli kan. Anda kena tahu bahawa keselesaan sekeliling anda amatlah memain peranan penting. Jika anda tidak tahu untuk membeli bantal jenis macam mana, anda boleh cuba bantal hotel DAG dan anda hanya perlu contact mereka sahaja dan mereka akan membantu anda.

 

  • Amalkan tidur dalam keadaan yang bersih. Kualiti tidur anda juga dipengaruhi oleh apa yang anda lakukan sejurus sebelum anda tidur. Seperti makanan yang diambil, kebersihan sekeliling dan aktiviti anda. Pastikan cadar dan sarung bantal anda juga dalam keadaan bersih dan kerap ditukar.

Oleh itu, tidur yang secukupnya memberi impak yang besar dalam kehidupan ini. Menjamin kesihatan dan kecergasan yang bagus serta membuatkan anda menjadi lebih cantik dan menarik. Sebab itu orang putih sangat mementingkan ‘beauty sleep’ mereka. Harap anda semua dah ready untuk Gala Dinner DAG 2019 yang bakal diadakan pada Sabtu ini di Hotel Tenera!

TIDUR YANG CUKUP DAN KESIHATAN YANG BAIK BOLEH MEMBUATKAN KITA TAMPIL MENARIK

Promosi Terkini !!

Apa Pendapat Anda? Sila tinggalkan komen di bawah ini

Facebook Comments

Hashtag : #TidurNyenyak #deepsleep #pakartidur #tidur #dasabdulglobal #bantalhotel #bantaldag #usahawandag #dag #dagpillow #dropshipdag #zeromodal #teamdag #hotel7bintang #mudahnyaberniagabersamaDAG #DAGbringComfortHome #bantalhotel #bantaldag #dasabdulglobal #usahawandag #bestpillow #kisahssahwanDAG #dag ##kerjayanDAG #tipsUsahawanDAG #Insomnia #tipspenjagaanBANTAL #kesihatanTIDUR #bantal #pillow

Share this post with your friends

Keluarga Malaysia Bawa Semangat Bersatu

Menjelang sambutan hari kemerdekaan atau hari kebangsaan Malaysia, antara perkara utama yang menjadi perhatian seluruh rakyat Malaysia pastinya tertumpu kepada reka bentuk logo dan juga

Jimat RM30 Sehingga 31 Ogos Ini

Berbaki 10 hari lagi sebelum peluang untuk anda mendapatkan tuala dengan harga diskaun berakhir. Penjimatan sehingga RM30 bagi setiap dua helai tuala dengan keupayaan serapan

Penat Jalan, Singgah Lepak Di Booth DAG

Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA) 2022 mula membuka tirai bermula 4 Ogos lalu menerima sambutan yang amat menggalakkan. Pameran dwitahunan yang kali terakhir