Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Tidur siang 10 minit baik untuk jantung

Anda pasti pernah merasai apabila diserang rasa mengantuk pada sesuatu keadaan khususnya sewaktu bekerja di pejabat.

Bagaimana anda mengawalnya? Ini kerana jika anda tidur, akan ada “mata-mata” yang memandang dan membuat laporan bahawa anda seorang kakitangan yang curi tulang.

Kebiasaannya cukup selama 10 minit atau setengah jam, anda akan kembali segar.

Jangan sangka melelapkan mata atau tidur sekejap pada siang hari ialah satu tabiat yang buruk.

Jika anda sering melakukannya, anda tidak semestinya malas.

Kajian terbaru menunjukkan bahawa perbuatan tidur sekejap pada waktu siang, jika dilakukan secara sederhana bagus untuk jantung anda.

Ia berdasarkan laporan Jurnal Heart dimana seorang individu di Sweden tidur sebentar pada waktu siang mengalami risiko masalah jantung termasuklah sakit jantung dan strok yang lebih rendah berbanding mereka yang tidak tidur siang.

Statistik ini diambil daripada 3,500 orang dewasa yang usianya 35 ke 75 tahun dan mereka ditawarkan untuk tidur sebentar pada waktu siang dan mereka telah melalui beberapa ujian perubatan untuk meneliti prestasi kesihatan secara menyeluruh.

Faedah “tidur sebentar”

Tidur sebentar pada siang hari boleh dianggap sebagai satu cara untuk melegakan stres dan menggantikan tidur malam yang tidak mencukupi.

Secara tidak langsung, ia membantu melindungi jantung, menurut kajian berkenaan.

Perlu diingat, kekurangan tidur boleh menyebabkan pelbagai penyakit seperti obesiti, kencing manis, tekanan darah tinggi, strok dan kemurungan.

Jadi tidur siang dalam hal ini boleh membantu anda menangani hari dengan lebih baik seterusnya menghindari anda daripada penyakit berkaitan kardiovaskular.

Jadi persoalannya sekarang, berapa lamakah patut kita tidur siang?

Kajian ini tidak memberikan jawapan, tetapi ramai pakar mencadangkan tidur selama 20 minit sudah cukup untuk menawarkan faedah termasuklah fokus, prestasi dan mood kerja yang lebih baik.

Tidur siang 10 minit baik untuk jantung

Promosi Terkini !!

Apa Pendapat Anda? Sila tinggalkan komen di bawah ini

Facebook Comments

Hashtag : #TidurNyenyak #deepsleep #pakartidur #tidur #dasabdulglobal #bantalhotel #bantaldag #usahawandag #dag #dagpillow #dropshipdag #zeromodal #teamdag #hotel7bintang #mudahnyaberniagabersamaDAG #DAGbringComfortHome #bantalhotel #bantaldag #dasabdulglobal #usahawandag #bestpillow #kisahssahwanDAG #dag ##kerjayanDAG #tipsUsahawanDAG #Insomnia #tipspenjagaanBANTAL #kesihatanTIDUR #bantal #pillow

Share this post with your friends

Keluarga Malaysia Bawa Semangat Bersatu

Menjelang sambutan hari kemerdekaan atau hari kebangsaan Malaysia, antara perkara utama yang menjadi perhatian seluruh rakyat Malaysia pastinya tertumpu kepada reka bentuk logo dan juga

Jimat RM30 Sehingga 31 Ogos Ini

Berbaki 10 hari lagi sebelum peluang untuk anda mendapatkan tuala dengan harga diskaun berakhir. Penjimatan sehingga RM30 bagi setiap dua helai tuala dengan keupayaan serapan

Penat Jalan, Singgah Lepak Di Booth DAG

Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA) 2022 mula membuka tirai bermula 4 Ogos lalu menerima sambutan yang amat menggalakkan. Pameran dwitahunan yang kali terakhir