Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Ramai tak sedar sedang mengalaminya, ketahui apa itu coronasomia!

ADAKAH anda mengalami kesukaran untuk tidur sejak pandemik? Jika ya, anda mungkin sedang mengalami coronasomia.

Coronasomia adalah keadaan sukar tidur akibat tertekan dengan perkara berkaitan dengan pandemik Covid-19.

 

Keadaan ini sedikit berbeza dengan gangguan tidur yang lain kerana selain resah mengenai virus, seseorang akan lebih banyak berfikir tentang ekonomi, pekerjaan, berasa sunyi dan sebagainya.

Jika dibiarkan, coronasomia boleh mendatangkan bahaya seperti perubahan emosi, peningkatan berat badan, penyakit diabetes, darah tinggi selain mengurangkan sistem imunisasi akibat kekurangan tidur.

Berikut adalah beberapa tip untuk mengurangkan atau mengelak masalah coronasomia.

TV

1. Kurangkan menonton atau membaca berita

Membaca dan menambah pengetahuan am menerusi laporan berita memang baik tetapi cuba kurangkan aktiviti ini dan hindari berita-berita negatif atau berkaitan pandemik.

Ia boleh meningkatkan tekanan yang sekali gus mengganggu kualiti tidur kerana terlalu banyak berfikir mengenai masalah itu.

2. Tetapkan rutin

Ketika ini jadual kehidupan kita lebih fleksibel memandangkan kita perlu bekerja dari rumah. Akan tetapi, pastikan kita melakukan rutin seperti bangun dan tidur pada waktu sama.

3. Dapatkan cahaya matahari

Pastikan tubuh tetap mendapat sinaran cahaya matahari yang cukup pada waktu pagi. Kurangnya pendedahan kepada cahaya matahari boleh memberi impak kepada kualiti tidur.

Nap

4. Jangan tidur siang

Ketika ini ramai mengambil kesempatan untuk tidur siang kerana bekerja dari rumah. Sebaik-baiknya elakkan kerana ia boleh mengganggu tidur pada waktu malam.

Cukuplah sekadar tidur sebentar untuk mendapatkan kembali tenaga sekiranya benar-benar kepenatan.

5. Alihkan perhatian anda

Adakalanya pelbagai perkara tentang pandemik boleh mengganggu perhatian kita seperti berita kematian atau lonjakan kes harian.

Jika itu berlaku, alih perhatian anda dengan perkara-perkara yang membangkitkan mood seperti bersenam, menonton televisyen atau menghabiskan masa bersama keluarga.

Ramai tak sedar sedang mengalaminya, ketahui apa itu coronasomia!

Promosi Terkini !!

Apa Pendapat Anda? Sila tinggalkan komen di bawah ini

Facebook Comments

Hashtag : #TidurNyenyak #deepsleep #pakartidur #tidur #dasabdulglobal #bantalhotel #bantaldag #usahawandag #dag #dagpillow #dropshipdag #zeromodal #teamdag #hotel7bintang #mudahnyaberniagabersamaDAG #DAGbringComfortHome #bantalhotel #bantaldag #dasabdulglobal #usahawandag #bestpillow #kisahssahwanDAG #dag ##kerjayanDAG #tipsUsahawanDAG #Insomnia #tipspenjagaanBANTAL #kesihatanTIDUR #bantal #pillow

Share this post with your friends

Keluarga Malaysia Bawa Semangat Bersatu

Menjelang sambutan hari kemerdekaan atau hari kebangsaan Malaysia, antara perkara utama yang menjadi perhatian seluruh rakyat Malaysia pastinya tertumpu kepada reka bentuk logo dan juga

Jimat RM30 Sehingga 31 Ogos Ini

Berbaki 10 hari lagi sebelum peluang untuk anda mendapatkan tuala dengan harga diskaun berakhir. Penjimatan sehingga RM30 bagi setiap dua helai tuala dengan keupayaan serapan

Penat Jalan, Singgah Lepak Di Booth DAG

Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA) 2022 mula membuka tirai bermula 4 Ogos lalu menerima sambutan yang amat menggalakkan. Pameran dwitahunan yang kali terakhir