Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Purata rakyat Malaysia ‘online’ 6.6 jam sehari

GOLONGAN remaja di negara ini yang terbabit dengan ‘digital drug’ sangat membimbangkan apabila kajian mendapati mereka memperuntukkan masa selama lapan jam sehari untuk melayari internet.

Naib Pengerusi Kanan Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF), Tan Sri Lee Lam Thye berkata, ia adalah hasil kajian Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) tahun lalu.

Katanya, kajian juga menunjukkan bahawa purata tempoh rakyat Malaysia melayari internet sangat tinggi iaitu 6.6 jam sehari.

“Kebanyakan pengguna mengakses internet menggunakan telefon pintar iaitu sebanyak 93.1 peratus.

“Pengguna juga turut terdedah kepada ancaman siber seperti penipuan dalam talian, gangguan siber kecurian identiti, buli siber, pengaruh media sosial dan spam sehingga mengakibatkan kerugian serta kemudaratan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas perasmian penutup Program Pencegahan Jenayah Dalam Kalangan Remaja Peringkat Negeri Kelantan 2019 di Kota Bharu, hari ini.

Turut hadir, Pengerusi MCPF Kelantan, Datuk Abd Aziz Nawi dan Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Kelantan, Abu Hanipah@ Fauzi Zahari.

Mengulas lanjut, Lee berkata, situasi ini membimbangkan sekiranya penggunaan internet oleh kanak-kanak dan remaja tidak dipantau ibu bapa kerana mereka akan ketagih.

“Bagi menangani masalah ini, MCPF akan menerbitkan 100,000 naskah buku panduan Awas Media Sosial dan Permainan Dalam Talian (AWASpada) dalam masa terdekat dan bakal diedarkan kepada murid, pelajar dan penuntut Institusi Pengajian Tinggi (IPT).

“Buku ini adalah salah satu usaha menyedarkan masyarakat terutama pelajar dan remaja bahawa kita perlu berhati-hati terhadap penggunaan internet,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Lee berkata, MCPF akan terus menjalankan program kepada golongan remaja terutama murid dan pelajar sekolah untuk memberi kesedaran supaya mereka tidak terbabit dengan gejala pengedaran serta penagihan dadah.

“Isu dadah musuh utama negara dan kita perlu bekerjasama menanganinya terutama ibu bapa dan penjaga diminta memantau anak-anak mereka,” katanya.

Purata rakyat Malaysia ‘online’ 6.6 jam sehari

Promosi Terkini !!

Apa Pendapat Anda? Sila tinggalkan komen di bawah ini

Facebook Comments

Hashtag : #TidurNyenyak #deepsleep #pakartidur #tidur #dasabdulglobal #bantalhotel #bantaldag #usahawandag #dag #dagpillow #dropshipdag #zeromodal #teamdag #hotel7bintang #mudahnyaberniagabersamaDAG #DAGbringComfortHome #bantalhotel #bantaldag #dasabdulglobal #usahawandag #bestpillow #kisahssahwanDAG #dag ##kerjayanDAG #tipsUsahawanDAG #Insomnia #tipspenjagaanBANTAL #kesihatanTIDUR #bantal #pillow

Share this post with your friends

Keluarga Malaysia Bawa Semangat Bersatu

Menjelang sambutan hari kemerdekaan atau hari kebangsaan Malaysia, antara perkara utama yang menjadi perhatian seluruh rakyat Malaysia pastinya tertumpu kepada reka bentuk logo dan juga

Jimat RM30 Sehingga 31 Ogos Ini

Berbaki 10 hari lagi sebelum peluang untuk anda mendapatkan tuala dengan harga diskaun berakhir. Penjimatan sehingga RM30 bagi setiap dua helai tuala dengan keupayaan serapan

Penat Jalan, Singgah Lepak Di Booth DAG

Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA) 2022 mula membuka tirai bermula 4 Ogos lalu menerima sambutan yang amat menggalakkan. Pameran dwitahunan yang kali terakhir