Polisi Penghantaran

Polisi Penghantaran

i)Selepas berjaya menerima bayaran, ( www.dasabdulglobal.com ) akan memproses pesanan anda dan membuat pengiraan bagi penghantaran.Semua penghantaran dalam Malaysia, termasuk Sabah dan Sarawak, akan dijalankan oleh perkhidmatan kurier pada pilihan kami. Dan, masa penghantaran adalah dalam tempoh (3-7) hari bekerja dari tarikh pengesahan pesanan.

ii)Pelanggan akan dimaklumkan melalui Pusat Sokongan Pelanggan kami sekali produk yang dipesan telah dihantar melalui e-mel atau telefon.

iii)Pelanggan perlu menghubungi dan memberitahu ( www.dasabdulglobal.com ) Pusat Sokongan Pelanggan jika tidak menerima produk selepas tempoh penghantaran.


KURIER SYARIKAT

Kami mempunyai kepercayaan syarikat-syarikat logistik pihak ketiga profesional iaitu NATIONWIDE . Penghantaran boleh ditangguhkan atau dibatalkan di bawah syarat-syarat berikut:

  • Ke daerah selain daripada bandar-bandar utama
  • Ke alamat, kod atau penerima barang pos yang salah,( kesalahan pelanggan)
  • Wilayah Kawalan Trafik
  • Lain-lain faktor utama (seperti cuaca buruk, dan lain-lain)

PERTANYAAN MENGENAI PENGHANTARAN BARANG YANG DIPESAN

Selepas pembelian dalam talian anda dilakukan, anda akan menerima e-mel untuk pengesahan pesanan. Apabila gudang kami telah selesai penghantaran, anda akan menerima satu pesanan masej ke handphone anda pemberitahuan penghantaran. Jika anda mahu untuk mengesan penghantaran anda, sila semak sms.Kami akan memberikan anda nombor trek penghantaran Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila e-mel kepada kami di reseller@dasabdulglobal.com


KOS PENGHANTARAN

Kos penghantaran dikira berdasarkan kawasan dan jumlah berat pesanan anda.Sila lihat carta berikut.

Malaysia

Area / Jumlah Berat  Barat Malaysia Timur Malaysia
Sehingga 1kg RM 9 RM 15
Selebihnya setiap 1kg RM 1.50 RM 13

PENERIMAAN BARANG DAN RESIT

Dalam usaha untuk melindungi hak-hak anda, anda perlu mengesahkan perkara berikut di hadapan kakitangan pengangkutan apabila menerima:

  • Sama ada barangan dan aksesori, jumlah barangan, senarai penghantaran, invois (jika ada), hadiah (jika ada), sila semak dan pastikan terdapat konsisten dengan pesanan anda itu.
  • Jika terdapat apa-apa kerosakan dalam bungkusan, kesilapan barang dagangan, kekurangan barangan, kualiti barangan atau apa-apa kecacatan, atau dalam apa-apa bentuk yang difikirkan tidak sesuai untuk penerimaan, anda mempunyai hak untuk tidak menerima atau menolak barang itu di tempat kejadian. Jika kadbod atau bungkusan yang kelihatan rosak sila membuat nota itu di slip atau doket penghantaran anda.
  • Dalam usaha untuk melindungi hak-hak anda, kami mengesyorkan supaya anda tidak menyerahkan tugas pada orang lain untuk menandatangani resit itu bagi pihak anda. Apabila tanda tangan itu dibuat, anda dianggap telah menyemak dan mengesahkan secara rawak bahawa semua barang, aksesori  dan hadiah yang diterima oleh diri anda dan tuntutan selanjutnya tidak boleh dibuat.