fbpx

BEST PILLOW MALAYSIA ( BANTAL DAG TERBAIK DI MALAYSIA ) , BANTAL HOTEL 7 BINTANG , BANTAL MALAYSIA , BANTAL IMPIAN SELURUH MALAYSIA

Hashtag : #TidurNyenyak #deepsleep #pakartidur #tidur #dasabdulglobal #bantalhotel #bantaldag #usahawandag #dag #dagpillow #dropshipdag #zeromodal #teamdag #hotel7bintang #mudahnyaberniagabersamaDAG #DAGbringComfortHome #bantalhotel #bantaldag #dasabdulglobal #usahawandag #bestpillow #kisahssahwanDAG #dag ##kerjayanDAG #tipsUsahawanDAG #Insomnia #tipspenjagaanBANTAL #kesihatanTIDUR #bantal #pillow

Kurang Tidur Boleh Menyebabkan Anda Mati Awal…


Kurang Tidur Boleh Menyebabkan Anda Mati Awal


Sangat takut bila mendengar takut tapi itulah hakikatnya. Ramai rakyat Malaysia masih lagi mengambil endah tak endah tentang perkara ini. Cuba fikirkan tentang keluarga anda? Ke mana tempat bergantung mereka  bila perkara ini terjadi kepada anda lebih-lebih lagi anda menjadi satu-satunya sumber mata pencarian keluarga anda.

Kisah ini kami kongsikan tentang apa yang berlaku kepada seseorang yang sangat terkenal di India yang bernama Rajan Das. Beliau sangat berjaya dan akhirnya viral kerana kematian mengejut beliau. Hasil kajian mendapati ada suatu perkara yang sangat mengejutkan yang menjadi punca sebenar kematian beliau. Malangnya perkara ini selalu menjadi tabiat orang Malaysia tidak kira tua ataupun muda iaitu kurang tidur yang berkualiti.

Ini kisah beliau.
Ketua Pegawai Eksekutif SAP India, Ranjan Das Mati Selepas Latihan Gym.
Ranjan Das, Ketua Pegawai Eksekutif dan MD dari benua kecil India-SAP mati selepas serangan jantung besar-besaran di Mumbai baru-baru ini. Salah seorang CEO termuda, dia hanya 42 tahun.

Tidur selama : 5 jam setiap malam membawa peningkatan 39% penyakit jantung.

Tidur selama : 6 jam setiap malam membawa kepada peningkatan 8% penyakit jantung.

Apakah yang membunuh Ranjan Das?
Dia sangat aktif dalam sukan, adalah pemain kecergasan dan pelari maraton. Selepas senaman, dia runtuh dengan serangan jantung yang besar dan meninggal dunia. Dia diselamatkan oleh isterinya dan dua anak yang masih kecil. Ia sememangnya berita yang mengejutkan bagi syarikat India. Walau bagaimanapun, ia lebih buruk lagi untuk seorang pelari. Persoalannya timbul mengapa orang yang sangat aktif dan beretika meninggal dunia pada serangan jantung pada usia 42 tahun.

 

Apakah punca sebenar?

Semua orang terlepas pandang dalam laporan bahawa “Ranjan digunakan untuk menguruskan dengan 4-5 jam tidur.” Dalam temu bual awal di NDTV dalam program “’Boss’ day out” , Beliau  sendiri mengakui bahawa dia tidur kurang dan ingin tidur lebih lama.  Tempoh tidur yang pendek (<5 atau 5-6 jam) meningkatkan risiko BP tinggi sebanyak 350% hingga 500%  berbanding dengan mereka yang tidur lebih lama daripada 6 jam setiap malam.Orang muda (25-49 tahun) adalah dua kali lebih tinggi untuk mendapatkan BP yang tinggi jika mereka kurang.tidur. Individu yang tidur kurang dari 5 jam malam mempunyai risiko peningkatan serangan jantung 3 kali ganda.

Hanya satu malam anda kehilangan tidur akan meningkatkan bahan-bahan yang bertoksik di dalam badan seperti Interleukin-6 (IL-6), Tumor nekrosis factor-alpha (TNF-alpha) dan protein C-reaktif (CRP). Bahan ini juga menyebabkan kanser, arthritis dan penyakit jantung.

Tidur selama <= 5 jam setiap malam membawa peningkatan 39% penyakit jantung.

Tidur selama <= 6 jam setiap malam membawa kepada peningkatan 8% penyakit jantung.

* Bagaiman mendapatkan tidur yang ideal? *

Pendek kata, tidur terdiri daripada dua peringkat: REM (Pergerakan Mata Rapid) dan bukan REM. Yang pertama membantu dalam penyatuan mental manakala yang kedua membantu dalam pembaikan fizikal dan membina semula. Tidak hairanlah apabila seseorang bangun akibat jam penggera dan   tidur selama  5-6 jam, dia berasa marah sepanjang hari (kurang “REM sleep”).

Dan jika seseorang tidur kurang daripada 5 jam, badannya berada dalam kekacauan fizikal yang lengkap (kurang tidur bukan REM), orang itu letih sepanjang hari dan kekebalannya turun.

* KESIMPULAN: *

Kawalan tekanan sekatan, Ranjan Das melakukan semuanya dengan betul, makan-makanan yang betul, bersenam, mengekalkan berat badan yang betul. Tetapi dia terlepas mendapat tidur yang betul dan mencukupi, minimum 7 jam. Itu membunuh dia.

Kita bermain dengan maut sekiranya kita tidur kurang dari 7 jam walaupun kita mempunyai tekanan darah yang rendah.Jangan tetapkan jam penggera anda di bawah 7 jam waktu tidur. Ranjan Das tidak bersendirian. Penyakit beliau masih memburu mangsa seterusnya.

Apa Pendapat Anda? Sila tinggalkan komen di bawah ini

Facebook Comments

Hashtag : #TidurNyenyak #deepsleep #pakartidur #tidur #dasabdulglobal #bantalhotel #bantaldag #usahawandag #dag #dagpillow #dropshipdag #zeromodal #teamdag #hotel7bintang #mudahnyaberniagabersamaDAG #DAGbringComfortHome #bantalhotel #bantaldag #dasabdulglobal #usahawandag #bestpillow #kisahssahwanDAG #dag ##kerjayanDAG #tipsUsahawanDAG #Insomnia #tipspenjagaanBANTAL #kesihatanTIDUR #bantal #pillow

Share this post with your friends

Keluarga Malaysia Bawa Semangat Bersatu

Menjelang sambutan hari kemerdekaan atau hari kebangsaan Malaysia, antara perkara utama yang menjadi perhatian seluruh rakyat Malaysia pastinya tertumpu kepada reka bentuk logo dan juga

Jimat RM30 Sehingga 31 Ogos Ini

Berbaki 10 hari lagi sebelum peluang untuk anda mendapatkan tuala dengan harga diskaun berakhir. Penjimatan sehingga RM30 bagi setiap dua helai tuala dengan keupayaan serapan

Penat Jalan, Singgah Lepak Di Booth DAG

Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA) 2022 mula membuka tirai bermula 4 Ogos lalu menerima sambutan yang amat menggalakkan. Pameran dwitahunan yang kali terakhir

Sila masukan Alamat Emel anda serta nama anda untuk kami info Blog kami terkini di emel anda.

DAG menjadi Jenama Top di Asia dalam produk kelengkapan tidur berkualiti hotel taraf antarabangsa.

Since 2016 - 2022 © Das Abdul Global Sdn. Bhd. All Rights Reserved