Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Awas! Kurang Tidur Boleh Buat Anda Sakit Mental

Tidak dinafikan ramai yang terkesan dengan kos hidup masa kini. Tekanan demi tekanan terpaksa dihadapi kebanyakkan masyarakat kita. Ramai yang memilih untuk bekerja lebih masa bagi menampung diri dan keluarga. Realiti yang menyedihkan ini jika tidak diuruskan, akan membawa kepada banyak masalah lain.

Hal itu sekali gus menjejaskan kesihatan mental. Bukan seorang dua tetapi ramai yang terkesan. Kes bunuh anak bini, bunuh diri disebabkan tekanan. Inilah puncanya!

Menurut Hello Doktor, tekanan ini bermula daripada masalah kurang tidur yang menjadi akar kepada permasalahan kesihantan ini.

Kurang tidur pun boleh jadi gila? Ya!

Antara kesan kurang tidur adalah ia boleh menjejaskan kesihatan emosi. Bagaimana ia berlaku?

Anda mudah lupa

Sekali atau dua kali terlupa tidak mengapa. Namun, apabila ia selalu sangat berlaku, anda akan lebih tertekan. Sudah la penat, kunci kereta pula tak jumpa. Hal-hal seperti ini nampak kecil tapi jika berlarutan boleh menyebabkan stres yang berpanjangan.

Kadar stres anda meningkat

Setiap orang pasti menghadapi keadaan stres dalam hidupnya. Ia adalah perkara normal dan penting untuk manusia meneruskan kelangsungan hidupnya. Jika tidak tekanan, manusia tidak akan berusaha.

Namun, kadar stres yang sihat ada hadnya. Jika terlebih, ia akan mendatangkan mudarat, bukannya manfaat. Untuk mengawal stres, tubuh anda memerlukan tenaga. Kurang tidur akan membuatkan tubuh anda gagal mendapatkan tenaga yang cukup untuk mengawal stres terbabit.

Mudah marah

Jika rakan anda mengatakan anda kini cepat marah, mungkin ia disebabkan oleh kurang waktu tidur. Dr George Krucik, seorang doktor keluarga, mengatakan bahawa kurang tidur akan menggangu emosi dan membuatkan anda menjadi lebih panas baran.

Masalah yang ada menjadi lebih parah

Jika anda sedia ada mengalami keadaan kesihatan mental seperti kebimbangan, kemurungan atau bipolar, tidur yang tidak mencukupi mungkin akan membuatkan keadaan tersebut menjadi lebih parah. Ini dibuktikan oleh beberapa kajian yang menunjukkan hubungan antara tidur dan kesihatan mental.

Kehidupan sosial anda terjejas

Tidak kira siapa pun anda, kehidupan sosial yang stabil tentunya penting dalam mengekalkan kesihatan emosi. Kurang tidur menjadikan seseorang kurang optimis dan gagal bersosial dengan baik.

Bagi membantu anda mendapatkan tidur yang berkualiti, kami menyarankan anda menggunakan bantal King yang direka khas untuk memberi anda keselesaan yang sempurna dengan menggunakan fiber yang paling best iaitu mikrogel (100x lebih halus daripada polister-polister yang lain).

Sesuai untuk anda yang inginkan tidur seperti diatas bantal jenis bulu itik.

Paling penting , bantal akan sentiasa kekal kepada bentuk yang asal.

Hubungi reseller DAG terdekat anda untuk keterangan lanjut dan dapatkan produk DAG dengan harga promosi sekarang!

Untuk bantuan dan keterangan lanjut boleh hubungi team DAG HQ.

 

 

Awas! Kurang Tidur Boleh Buat Anda Sakit Mental

Promosi Terkini !!

Apa Pendapat Anda? Sila tinggalkan komen di bawah ini

Facebook Comments

Hashtag : #TidurNyenyak #deepsleep #pakartidur #tidur #dasabdulglobal #bantalhotel #bantaldag #usahawandag #dag #dagpillow #dropshipdag #zeromodal #teamdag #hotel7bintang #mudahnyaberniagabersamaDAG #DAGbringComfortHome #bantalhotel #bantaldag #dasabdulglobal #usahawandag #bestpillow #kisahssahwanDAG #dag ##kerjayanDAG #tipsUsahawanDAG #Insomnia #tipspenjagaanBANTAL #kesihatanTIDUR #bantal #pillow

Share this post with your friends

Keluarga Malaysia Bawa Semangat Bersatu

Menjelang sambutan hari kemerdekaan atau hari kebangsaan Malaysia, antara perkara utama yang menjadi perhatian seluruh rakyat Malaysia pastinya tertumpu kepada reka bentuk logo dan juga

Jimat RM30 Sehingga 31 Ogos Ini

Berbaki 10 hari lagi sebelum peluang untuk anda mendapatkan tuala dengan harga diskaun berakhir. Penjimatan sehingga RM30 bagi setiap dua helai tuala dengan keupayaan serapan

Penat Jalan, Singgah Lepak Di Booth DAG

Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA) 2022 mula membuka tirai bermula 4 Ogos lalu menerima sambutan yang amat menggalakkan. Pameran dwitahunan yang kali terakhir