Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Anak Selalu Kencing Malam? Cuba Lakukan Langkah Mengatasinya

Anak-anak yang kencing malam adalah perkara biasa khususnya  bagi anak di bawah lima tahun mula beralih fasa bercerai lampin.

Ini kerana mereka di usia itu kerana mereka masih belum tahu cara untuk mengawal pundi kencing sepenuhnya menyebabkan ibu-ibu sedikit lelah apabila terpaksa mencuci cadar dengan kerap.

Bayangkan anak-anak yang sudah terbiasa kencing dalam lampin setiap hari, mereka perlu sedikit masa untuk beradaptasi dengan perubahan apabila meningkat usia. Keseluruhan proses mengawal pundi kencing ini melibatkan kombinasi otot, saraf, ‘spinal cord’ dan otak.

CARA ATASI ANAK KENCING MALAM

Antara langkah mengatasinya yang boleh ibu bapa lakukan adalah:

1. Hadkan makan dan minum sebelum tidur

Hadkan pengambilan pada waktu malam lebih-lebih lagi sebelum tidur.

Sebaliknya, biasakan anak minum air dengan banyak pada waktu siang.

2. Kencing sebelum tidur

Meskipun anak kurang minum sepanjang malam, pastikan dia kencing dulu sebelum tidur.

3. Kejutkan anak

Dua atau tiga jam selepas masuk tidur, kejutkan anak dan bawa ke bilik air untuk buang air.

Memang agak sukar sebab anda juga memerlukan rehat namun ia perlu diusahakan untuk elak anak kencing di tilam.

4. ‘Bladder training’

Latih anak tahan kencing pada waktu siang. Apabila membawanya ke tandas, suruh anak tahan beberapa minit sebelum kencing.

Mulakan selama lima minit dan tambahkan masa sehingga 30 minit. Ia dilakukan supaya anak pandai mengawal pundi secara automatik meskipun sedang tidur.

5. Alas tilam dengan plastik

Plastik biasanya kalis air. Jadikannya sebagai alas tilam dengan meletakkannya di bawah cadar. Jadi air kencing tidak akan menembusi tilam.

Jika tidak selesa, terdapat pelbagai pelindung tilam jenis lembut yang kalis air.

6. Beri ganjaran

Jangan lupa beri ganjaran dan kata pujian pada anak bag setiap pagi yang ‘kering’. Dengan ini, dia akan berusaha untuk tidak kencing malam lagi.

Untuk rekod, DAG kini menawarkan promosi mattress protector yang berfungsi sebagai penyerap air yang mana dapat menyelamatkan cadar, bantal serta tilam anda dari terkena air kencing anak.

Material yang digunakan sangat berkualiti tinggi dengan menggunakan jenis fabrik daripada microfiber plush (seakan-akan kain tuala) di bahagian atas dan fabrik kalis air dia bahagian bawah.

Jadi tidak ada masalah jika anak anda mempunyai masalah kencing malam atau tertumpah air – flip in second, cadar takkan basah!

Selain itu mattress protector ini juga boleh dicuci menggunakan mesin basuh yang memudahkan kerja kaum ibu.

Didatangkan dengan empat saiz berbeza iaitu single, super single, queen dan king.

Istimewa untuk promosi kali ini, DAG menawarkan penghantaran percuma di Semenanjung Malaysia sehingga 15 Jun ini.

Hubungi usahawan DAG yang terdekat dengan anda untuk pembelian atau terus ke hotline DAG.

Alami tidur yang nyenyak seperti di hotel 7 bintang!

Anak Selalu Kencing Malam? Cuba Lakukan Langkah Mengatasinya

Promosi Terkini !!

Apa Pendapat Anda? Sila tinggalkan komen di bawah ini

Facebook Comments

Hashtag : #TidurNyenyak #deepsleep #pakartidur #tidur #dasabdulglobal #bantalhotel #bantaldag #usahawandag #dag #dagpillow #dropshipdag #zeromodal #teamdag #hotel7bintang #mudahnyaberniagabersamaDAG #DAGbringComfortHome #bantalhotel #bantaldag #dasabdulglobal #usahawandag #bestpillow #kisahssahwanDAG #dag ##kerjayanDAG #tipsUsahawanDAG #Insomnia #tipspenjagaanBANTAL #kesihatanTIDUR #bantal #pillow

Share this post with your friends

Keluarga Malaysia Bawa Semangat Bersatu

Menjelang sambutan hari kemerdekaan atau hari kebangsaan Malaysia, antara perkara utama yang menjadi perhatian seluruh rakyat Malaysia pastinya tertumpu kepada reka bentuk logo dan juga

Jimat RM30 Sehingga 31 Ogos Ini

Berbaki 10 hari lagi sebelum peluang untuk anda mendapatkan tuala dengan harga diskaun berakhir. Penjimatan sehingga RM30 bagi setiap dua helai tuala dengan keupayaan serapan

Penat Jalan, Singgah Lepak Di Booth DAG

Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA) 2022 mula membuka tirai bermula 4 Ogos lalu menerima sambutan yang amat menggalakkan. Pameran dwitahunan yang kali terakhir