Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

35% Rakyat Malaysia Hidap Masalah Tidur

Selain penyakit kanser payudara, kanser ovari, autoimun dan hati, wanita di negara ini juga berdepan dengan kemelut terbesar iaitu mengalami gangguan sukar untuk tidur.

Bunyinya seperti tidak berapa serius, namun implikasinya cukup besar.

Berdasarkan satu kajian sahih, sebanyak 89 peratus rakyat Malaysia mempunyai masalah tersebut termasuk para wanita.

Ini bermakna, tiga perempat daripada kita sebenarnya sedang berdepan isu kesihatan yang sama. Penemuan tersebut sebenarnya agak mengejutkan.

Pakar Perunding Perubatan, Paru-paru dan Permasalahan Tidur, Pusat Perubatan Sunway Velocity, Dr Nurul Yaqeen Mohd Esa berkata sembilan daripada 10 orang atau masyarakat di negara ini mengalami satu atau lebih masalah tidur.

“50 peratus rakyat Malaysia menilaikan kualiti tidur mereka sebagai biasa, manakala 63 peratus yang berusia antara 25 dan 49 tahun menyatakan memerlukan lebih daripada 30 minit untuk tidur,” beritahu beliau menerusi Sinar Plus.

Hasil kajian juga mendapati, 35 peratus rakyat Malaysia menghidapi masalah tidur sekali ataupun dua kali seminggu, sementara 20 peratus lagi menghadapi masalah tidur tiga atau empat kali seminggu.

Cetus banyak penyakit kronik

Tidur merupakan suatu proses fisiologi badan untuk merehatkan organ dan tubuh, menggantikan sel-sel rosak dan mati serta menjana tenaga untuk persediaan menghadapi hari yang baharu pada keesokan harinya.

Antara punca wanita di negara ini tidak dapat tidur dengan baik adalah disebabkan imsonia, kata Dr Nurul.

Insomnia adalah perasaan subjektif yang mana seseorang itu merasakan bahawa mereka masih kekurangan tidur atau rasa tidak puas walaupun telah mendapat peluang untuk tidur dengan secukupnya.

Justeru, tidak keterlaluan untuk disifatkan bahawa masalah sukar untuk tidur boleh dikategorikan sebagai kritikal memandangkan ia berupaya mencetuskan pelbagai jenis masalah kesihatan dan mental selain lebih mudah untuk mendapat penyakit-penyakit kronik seperti alzheimer, kencing manis, darah tinggi, serangan jantung dan strok tidak kira lelaki atau wanita.

Kekurangan tidur juga boleh melemahkan sistem imunisasi badan sekali gus menyebabkan seseorang itu lebih mudah dijangkiti penyakit seperti jangkitan virus dan bakteria.

Berita baik bagi anda yang tak sempat nak grab promo H-Class Pro sebelum ini, pihak HQ kini melanjutkan lagi tarikh promosi sehingga 31 Julai ini.

Lanjutan daripada promosi Syawal baru-baru ini, DAG menawarkan promosi dengan pembelian combo (2 biji H-Class Pro) hanya berharga RM90 sahaja berbanding harga asal iaitu RM106.

Bukan itu sahaja promosi kali ini juga menawarkan penjimatan hebat dengan combo empat biji H-Class Pro dengan harga RM152 sahaja!

Hubungi usahawan DAG yang terdekat dengan anda untuk pembelian atau terus ke hotline DAG.

Alami tidur yang nyenyak seperti di hotel 7 bintang!

35% Rakyat Malaysia Hidap Masalah Tidur

Promosi Terkini !!

Apa Pendapat Anda? Sila tinggalkan komen di bawah ini

Facebook Comments

Hashtag : #TidurNyenyak #deepsleep #pakartidur #tidur #dasabdulglobal #bantalhotel #bantaldag #usahawandag #dag #dagpillow #dropshipdag #zeromodal #teamdag #hotel7bintang #mudahnyaberniagabersamaDAG #DAGbringComfortHome #bantalhotel #bantaldag #dasabdulglobal #usahawandag #bestpillow #kisahssahwanDAG #dag ##kerjayanDAG #tipsUsahawanDAG #Insomnia #tipspenjagaanBANTAL #kesihatanTIDUR #bantal #pillow

Share this post with your friends

Keluarga Malaysia Bawa Semangat Bersatu

Menjelang sambutan hari kemerdekaan atau hari kebangsaan Malaysia, antara perkara utama yang menjadi perhatian seluruh rakyat Malaysia pastinya tertumpu kepada reka bentuk logo dan juga

Jimat RM30 Sehingga 31 Ogos Ini

Berbaki 10 hari lagi sebelum peluang untuk anda mendapatkan tuala dengan harga diskaun berakhir. Penjimatan sehingga RM30 bagi setiap dua helai tuala dengan keupayaan serapan

Penat Jalan, Singgah Lepak Di Booth DAG

Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA) 2022 mula membuka tirai bermula 4 Ogos lalu menerima sambutan yang amat menggalakkan. Pameran dwitahunan yang kali terakhir